Abdominoplastia
Burtica lasătă este una dintre trăsăturile corpului tău pe care nu le vrei sub nicio formă? Pielea și grăsimea în exces („Șorțul abdominal”) apar chiar și la persoanele care efectuează exerciții fizice și au o musculatură abdominală tonifiată. Ele apar în mai multe situații: sarcină, multiple intervenții chirurgicale la nivelul abdomenului, slăbire importantă după cure de slăbire sau chirurgie bariatrică. De asemenea, factorii ereditari joacă un rol important, precum și înaintarea în vârstă.
CE ESTE ABDOMINOPLASTIA?
Este o procedură chirurgicală prin care se îndepărtează excesul de piele și grăsime de la nivelul abdomenului, cu crearea unui profil al abdomenului plat. Abdominoplastia redă un aspect ferm și un contur îmbunătățit. Operația este benefică atât femeilor cât și bărbaților care au pierdut kilograme importante.
TIPURI DE ABDOMINOPLASTIE
- miniabdominoplastia sau abdominoplastia parțială este necesară atunci când ai piele laxă sau țesut adipos localizat sub ombilic, însă nu foarte accentuat;
- abdominoplastie totală – este eliminat excesul de piele și grăsime de deasupra buricului până în zona pubiană, cu repoziționarea ombilicului;
- abdominoplastie circumferențială (incizie în jurul taliei, asigură și un lifting al feselor și coapselor cu repoziționarea ombilicului) – este o opțiune după slăbire excesivă sau operații bariatrice, cazuri în care există cantități masive de piele lăsată.
EU POT BENEFICIA DE ABDOMINOPLASTIE?
Da, dacă ai pierdut kilograme importante și ai rămas cu piele în exces
Da, dacă ai un exces de țesut adipos și tegument care nu răspunde la dietă și exerciții fizice.
Da, dacă ai avut câteva sarcini în urma cărora s-a pierdut elasticitatea abdomenului.
CE TREBUIE SĂ ȘTIU ÎNAINTE DE A FACE ABDOMINOPLASTIA?
Abdominoplastia îmbunătățește conturul siluetei și îți crește încrederea în tine, însă trebuie să ai așteptări realiste. Ea nu este o metdodă prin care slăbești, ci se efectuază după ce ai pierdut kilograme bune în plus.
Trebuie să știi că este o procedură riscantă la persoanele obeze, având rată mare de complicații locale, dar și generale – cea mai de temut fiind embolia grăsoasă.
Dacă îți propui să ai copii, se recomandă să amâni intervenția de abdominoplastie, pentru a avea rezultate dorite și pentru a evita potențialele complicații. Adesea, în timpul intervenției se realizează și duplicatura mușchilor drepți abdominali – în fapt întărirea lor prin sutură pe linia mediană – iar, în timpul sarcinii, acești mușchi se pot separa. De asemenea, cicatricea se poate lăți, fiind necesară reintervenția.
Candidații ideali pentru această operație sunt femei sau bărbați într-o stare fizică bună, dar care, în urma dietei și a exercițiilor fizice, nu reușesc să scape de șorțul abdominal. De abdominoplastie beneficiază femeile care au nașteri multiple, care au nevoie atât de îndepărtarea excesului de piele și grăsime, dar și de întărirea musculaturii abdominale.
PREGĂTIREA PENTRU OPERAȚIA DE ABDOMINOPLASTIE
- dacă ai pierdut suficiente kilograme, atunci ești gata pentru un rezultat excelent al intervenției chirurgicale de abdominoplastie
- oprește fumatul cu 4 săptămâni înainte și recuperarea va fi mai ușoară (țesuturile se vindecă mai repede)
- evită dietele severe întrucât ele împiedică vindecarea bună a inciziei, pentru recuperare fiind necesare în special proteinele
- dacă iei pilule contraceptive, vei opri administrarea lor cu 6 săptămâni înainte de operație pentru a preveni riscul de tromboză (poți utiliza alte mijloace contraceptive)
- întrucât abdominoplastia se efectuează sub anestezie generală, cu 6 ore înaintea operației nu vei mai mânca și bea absolut nimic.
- asigură-te că are cine să te ia la externare și să ai ajutor acasă pentru câteva zile
CUM SE DESFĂȘOARĂ INTERVENȚIA CHIRURGICALĂ DE ABDOMINOPLASTIE
- operația are ca scop îndepărtarea tegumentului și a grăsimii în exces de la nivelul abdomenului inferior, precum și a posibilelor vergeturi
- abdominoplastia este o intervenție în plan superficial (supramuscular) la nivelul organismului
- incizia se va face imediat sub linia bikinilor, într-un pliu natural al pielii astfel încât cicatricea să aibă un aspect estetic excelent (poate fi ascunsă cu ușurință)
- tegumentul și grăsimea se îndepartează de pe planul musculaturii abdominale, excesul fiind eliminat. Dacă este necesar, se realizează întărirea musculaturii abdominale (diastazis) prin procedee specifice: duplicatură sau plasă.
- apoi se realizează închiderea inciziei în planuri, pielea fiind închisă prin sutură cu fire separate sau intradermicăa. Firele separate se îndepartează la 3 săptămâni.
CÂT TIMP DUREAZĂ OPERAȚIA DE ABDOMINOPLASTIE?
Durata intervenției este variabilă: de la 2 până la 4 ore, în funcție de cantitatea de țesut ce trebuie îndepărtată și de necesitatea reparării sau nu a musculaturii abdominale.
CUM VA ARĂTA CICATRICEA?
Cicatricea va fi la nivelul abdomenului inferior, imediat supra-pubian și va fi mascată în bikini sau costumul de baie. De asemenea, va exista o mică cicatrice în jurul ombilicului. Chiar dacă cicatricea este lungă, cu timpul ea va căpăta un aspect estompat, ajungând în final aproape de culoarea pielii. Deocamdată nu există o procedură de îndepărtare a pielii și grăsimii abdominale în exces fără cicatrici.
CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPA OPERAȚIE?
Imediat după intervenție, vei avea pansamente precum și un bandaj elastic sau corset necesar pentru vindecare. Corsetul se va menține timp de 6 săptămâni. De asemenea, timp de aproximativ 3-7 zile vor exista unul sau două tuburi subțiri de dren, ce ajută la îndepărtarea fluidelor care se acumulează în mod normal la nivelul operației.
Durerea imediat după operație este moderată, de aceea vei primi analgezice ușoare. Uneori o durere ușoară poate persista câteva săptămâni, deoarece în timpul operației sunt lezați numeroși nervi mici senzitivi. Cu timpul ea dispare.
Vei lua antibiotice orale pentru prevenirea infectiei și anticoagulante pentru prevenirea complicațiilor trombotice.
VOI AVEA TUBURI DE DREN DUPĂ OPERAȚIE?
Da, timp de aproximativ 7 zile vei avea 1 sau 2 tuburi de dren subțiri care sunt necesare pentru îndepărtarea fluidelor care se acumulează în mod natural în interior, după operație. Altfel, prin acumularea lichidului se formează seromul ce trebuie evacuat prin puncție și aspirație.
RECUPERAREA DUPĂ OPERAȚIA DE ABDOMINOPLASTIE
- după operație te vei odihni până când efectul anesteziei generale va trece complet.
- vei avea o sondă urinară, iar la nivelul inciziei vor fi unul sau două tuburi subțiri pentru drenajul fluidelor care vor fi menținute 2-3 zile.
- pentru ca operația se face sub anestezie generală, trebuie să rămâi o noapte sau două internată (în funcție de tipul de abdominoplastie).
- vei avea nevoie de o persoană care să te conducă acasă și să stea în primele 24 de ore cu tine.
- apoi timp de 2 săptămâni trebuie să rămâi acasă, un timp petrecut pentru odihnă, fără efort fizic. în următoarele 6 săptămâni vei evita activitățile fizice solicitante.
- astfel, după 2 luni de la operație, îți poți relua exercițiile fizice obișnuite
COMPLICAȚIILE POSIBILE ALE ABDOMINOPLASTIEI
Trebuie să știi că, deși rar, pot apărea complicații locale, cele mai uzuale sunt:
- seromul sau acumularea locală de lichide, ce necesită evacuarea sa prin aspirație;
- hematomul sau sângerarea sub tegument, ce necesită refacerea hemostazei;
- infecția localizată, ce necesită administrarea de antibiotice;
- diabetul și fumatul favorizează apariția unei zone la nivelul inciziei care se poate necroza (țesut devitalizat) sau necroza localizată de țesut adipos.
- amorțeli la nivelul pielii abdomenului, ce se pot ameliora treptat.
- cicatricea hipertrofică – trebuie să știi că cicatrizarea este un proces propriu fiecărei persoane și este puternic influențată de factorii genetici; aspectul cosmetic al cicatricii se îmbunătățește cu trecerea timpului și utilizând diferite creme (de ex. gel de silicon)
- complicații majore, dar foarte rare sunt embolia grăsoasă sau tromboza venoasă profundă, prevenția lor realizându-se cu ajutorul anticoagulantelor.
CÂT TIMP ESTE NECESAR SĂ STAU ACASĂ?
Reîntoarcerea în activitate se face de obicei dupa 3-4 săptămâni. Nu uita că timp de 6 săptămâni nu ai voie să ridici greutăți sau dacă ai copii, de asemenea, nu-i poți ține în brațe.
CÂND POT RELUA ACTIVITĂȚILE FIZICE?
Este foarte important să știi că rapiditatea recuperării depinde strict de bună dispoziție și pozitivism. De altfel, e bine să te deplasezi ușor, treptat și să nu rămâi la pat. Mersul pe bandă și alte exerciții cardio ușoare se pot relua după 4 săptămâni, iar exercițiile obișnuite, după 6 săptămâni.