Toxina botulinică
Te deranjează ridurile de la nivelul feței? Tratamentul cu toxina botulinică este una dintre cele cinci „superputeri” la care poți apela în această situație. Injectarea cu toxina botulinică este o procedură relativ simplă cu ajutorul căreia sunt atenuate ridurile de expresie. Vei arăta mai tânără, mai proaspătă, cu riduri estompate în zona frunții, ochilor și nasului.
Care sunt cele cinci superputeri în lupta cu îmbătrânirea pe care le ai la dispoziție?
- toxina botulinică
- acidul hialuronic
- biorevitalizarea prin mezoterapie sau PRX
- liftingul nechirurgical cu fire
La ce se folosește și care sunt efectele toxinei botulinice?
Toxina botulinică este o substanță derivată a bacteriei Clostridium Botulinum. Injectată direct în mușchi ea blochează temporar transmiterea impulsurilor nervoase de la nervii faciali, relaxân-du-i. În consecință, mușchii nu se mai contractă la fel de puternic, iar ridurile nu-și mai fac apariția. Este foarte importantă experiența medicului, astfel încât rezultatul să fie unul natural, evitându-se aspectul de mască imobilă.
Toxina botulinică întinerește aspectul general al feței, tenul va fi mai luminos (mulțumită vasodilatației și a oxigenării mai bune a tegumentului)
Dealtfel, toxina botulinică mai este utilizată în tratamentul anumitor probleme medicale:
- transpirația excesivă (axile, tălpi, palme)
- elimină supranumitul „Gummy smile’ – dezvăluirea inestetică a unei porțiuni din gingie la ridicarea buzei superioare în timpul zâmbetului
- distonie cervicală
- migrene
- torticolis (acea durere ascuțită care ne cuprinde după ce stăm sau dormim într-o poziție incomodă)
- strabism („ochi încrucișați’)
- spasme faciale
- bruxism (scrâșnitul din dinți)
Cine nu are voie să se injecteze cu toxina botulinică?
- femeile însărcinate
- femeile care alăptează
- afecțiuni neurologice
- alergii
- infecție în zona în care trebuie efectuată injecția
- alergie la oricare dintre ingrediente
Anumite tratamente estetice sau de altă natură, anumite antibiotice, medicamente anti-inflamatorii etc. pot interacționa negativ cu toxina botulinică, prin urmare este recomandat să comunici medicului absolut tot ce are legătură cu istoricul tău medical și în aceeași măsură cu anumiți pași viitori pe care dorești să-i efectuezi. Astfel, te asiguri că întreaga experiență este una pozitivă și sigură din punct de vedere medical.
Care sunt posibilele efecte secundare ale toxinei botulinice?
- dureri de cap
- ptoză palpebrală (pleoape căzute)
- greață
- vedere încețoșată
- mișcări uşoare necontrolate ale ochiului
- dureri faciale
- înroșirea zonei injectate
- echimoze (învinețirea zonelor injectate)
- simptome asemănătoare celor gripale
CUM SE DESFĂȘOARĂ PROCEDURA?
În funcție de aria tratată se pot utiliza în jur de 4 – 10 injecții cu un ac foarte fin (cantitatea injectată este mică). Nu este necesară anestezia locală, iar durerea este minoră. Îți vei putea relua activitatea imediat întrucât este o procedură lipsită de internare, în consecință de perioada de recuperare. Poți conduce autoturismul propriu imediat după injectare.
Toată procedura durează maximum 20 de minute.
Cât durează efectele injectării cu toxina botulinică?
Durata depinde de fiecare persoană în parte, de mărimea ridurilor tratate, de sănătatea și fermitatea pielii. Poţi repeta injecţiile cu toxina botulinică o dată la aproximativ patru luni, prin urmare poți reveni la medic în jur de 3-4 ori pe an pentru a beneficia de efectul maxim.
La încetarea utilizării se agravează ridurile?
Sub nicio formă. Acesta este cu certitudine un mit! Desigur că pe perioada utilizării toxinei botulinice aspectul feței este mai ferm, mai proaspăt, lipsit de riduri accentuate. Pe măsură ce timpul trece, se produce îmbătrânirea organismului care nu se vede la nivelul feței mulțumită toxinei botulinice. Odată ce renunți la tratament, se va vedea evoluția în timp a trecerii anilor asupra propriei fețe. De aici, această senzație de agravare. De fapt, toxina botulinică prezintă chipul tânăr, însă nu stopează îmbătrânirea.
Toxina botulinică se injectează în buze?
Nu, niciodată. Se face confuzie între toxina botulinică și acidul hialuronic. Cel din urmă se utilizează pentru mărirea buzelor și ridurile nasogeniene.