Maladia Dupuytren
Maladia Dupuytren este o afectiune ce intereseaza tesutul conjunctiv de la nivelul regiunii palmare si a degetelor, ce debuteaza prin aparitia unor noduli nedurerosi, avansand treptat sub forma unor corzi retractile ce duc la indoirea progresiva a degetelor in palma.
CE ESTE MALADIA DUPUYTREN?
Contractura palmara, cu retractia in special a degetelor in flexie, este o boala degenerativa a aponevrozei palmare, o structura anatomica fibroasa care acopera tendoanele si elememetele vasculo-nervoase ale mainii.
Aponevroza palmara se modifica prin aparitia de noduli si corzi fibroase care tractioneaza degetele in flexie.
PE CINE POATE AFECTA MALADIA DUPUYTREN?
Este o afectiune care apare mai frecvent la barbati, dupa varsta de 50 ani si in anumite cazuri factorii genetici sunt responsabili de producerea sa.
Evolutia este lenta, in pusee, de-a lungul anilor, mana pierzandu-si din miscarea de extensie a degetelor.
CAUZA BOLII
Desi in anumite cazuri factorii ereditari sunt responsabili de aparitia contracturii Dupuytren, in majoritatea cazurilor etiologia bolii nu este cunoscuta. In anumite situatii boala se asociaza cu contractura la nivelul regiunii plantare a piciorului (Boala Ledderhose) sau penisului (boala Peyronie).
TRATAMENTUL CHIRURGICAL
Tratamentul chirurgical reprezinta cea mai buna solutie terapeutica. Se efectueaza ambulatoriu sub anestezie locala sau locoregionala si banda hemostatica se efectueaza incizia pe fata palmara a mainii, urmata de indepartarea minutioasa a aponevrozei palmare afectate, apoi sutura tegumentului, pansarea zonei afectate si imobilizarea pe atela. Indepartarea aponevrozei este o operatiune laborioasa, intrucat corzile fibroase invlesc adeseori ca intrun manson vesele si nervii digitali.
Postoperator atela va fi mentinuta aproximativ 18 zile, dupa care este indepartata o data cu firele. Aceasata perioada este necesara tegumentului mainii pentru a se vindeca.
In prima zi este necesar un analgezic, iar timp de 5 zile veti lua in antibiotic oral, pentru preventia infectiei.
COMPLICATII POSIBILE DUPA INTERVENTIA CHIRURGICALA
- una dintre cele mai frecvente complicatii este formarea hematoamelor locale, care pot determina necroze parcelare ale pielii sau se pot supraifecta.
- lezarea accidentala a pediculului vasculo- nervos este posibila in timpul operatiei
- sindromul algo-neuro- distrofic este mai des intalnit la femei (6%) la indepartarea atelei cand incepe perioada de recuperare functionala a mainii si
- consta in edem dureros persisitent al mainii.
- recidiva locala, desi rara, este de asemenea una dintre potentialele complicatii.